Dit concept en/of domeinnaam is te koop! Meer informatie? Kijk dan snel op www.jouwactueelsite.nl

Gouda ligt in het stedelijk gebied de Randstad en is in inwonertal de 48e gemeente van Nederland en de 12e gemeente van Zuid-Holland.

 

De gemeente telt 70.920 inwoners (1 mei 2013, bron: CBS) op een grondgebied van 16,92 km². Gouda heeft een regiofunctie binnen het Groene Hart, waar het qua inwoners de op één na grootste gemeente is

Gouwekerk

De Gouwekerk (voorheen Sint-Jozefkerk) is een neogotische kruiskerk in de Nederlandse stad Gouda. De kerk is gelegen aan de Hoge Gouwe in de Goudse binnenstad en stamt uit het begin van de twintigste eeuw.

 

 

De Gouwekerk is een kruiskerk, opgetrokken uit rode baksteen. Op de kruising van het dak bevindt zich een zeshoekige, deels opengewerkte spits. Deze vieringtoren is vanuit de verre omgeving te zien en is met een hoogte van circa 80 meter het hoogste punt van de stad.

 

 

Geschiedenis

 

In de eerste helft van de 17e eeuw werd aan de Hoge Gouwe te Gouda een rooms-katholieke schuilkerk gesticht door de franciscaner pater Gregorius Simpernel. Aanvankelijk vonden de erdiensten plaats in een huis "Het Cromhout", dat in 1732 vervangen werd door een nieuwgebouwde schuilkerk.

 

 

Nadat deze kerk was afgebrand in 1767 werd een nieuwe kerk gebouwd naar een ontwerp van waarschijnlijk Pieter de Swart. In 1853 werd deze kerk, na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland, officieel een parochiekerk, die als naam kreeg de Sint-Jozefkerk. De voor de kerk gelegen bebouwing werd in 1877 afgebroken. Zo'n tien jaar later werd op een naastgelegen perceel door de Goudse architect C.P.W. Dessing een nieuwe pastorie in neorenaissancestijl gebouwd. Dezelfde architect-aannemer kreeg ook de opdracht om een nieuw kerk te ontwerpen en te bouwen. Tussen 1902 en 1904 werd de nieuwe neogotische Sint-Jozefkerk gebouwd. De kerk werd door de Goudse bevolking de Gouwekerk genoemd.

 

 

In de zestiger jaren van de 20e eeuw werd de kerk verlaten door de Fransiscanen en kwam de kerk in gebruik bij de parochie Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart. De Kleiwegkerk van deze parochie was in 1965 afgebroken. In de jaren zeventig werd door het kerkbestuur besloten de kerk te verkopen. Sinds 1979 is de kerk eigendom van de stichting Johan Maasbach Wereldzending. Momenteel staat de kerk opnieuw te koop.

 

 

(Bron: Wikipedia)

Contact Informatie

  • Adres: Vlijtseweg 188, 7317 AL Apeldoorn
  • Tel: 085 4862362
  • Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Website: http://www.4U-Onlinemedia.nl

Alle Actueel websites

Over 4u online media

Voor webhosting of design van uw website bent u bij ons aan het juiste adres. Een unieke persoonlijke service en een optimale prijs/kwaliteitsverhouding in onze dienstverlening, zijn de belangrijkste peilers van 4U OnlineMedia